Blog > Komentarze do wpisu

CULLEN SKINK

cullen skink

SKŁADNIKI (na 4-6 porcji)

500g filetów z wędzonego wątłusza, dorsza, bądź innej wędzonej ryby dorszowatej (rozmrozić jeśli trzeba)

600g ziemniaków (obrać i pokroić w małą kostkę, młode można zostawić ze skórką)

2 białe cebule (posiekać)

25g masła

450ml mleka pełno- lub półtłustego

300ml wody

100ml tłustej śmietany 

15g szczypiorku (drobno posiekać)

pieprz

sól

 

PRZYGOTOWANIE

1) Filety z ryby wkładamy do dużego garnka, zalewamy 300ml wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy dalej ok. 10 minut.

2) Wyjmujemy rybę z wywaru, ściągamy skórę i rozdrabniamy filety widelcem na małe kawałki.

3) Do garnka z wywarem wkładamy pokrojone ziemniaki i cebulę. Obficie pieprzymy. Wlewamy ok. 2/3 mleka, po czym przykrywamy garnek i gotujemy 15-20 minut, aż ziemniaki zmiękną.

4) Zdejmujemy garnek z ognia. Ugniatamy ziemniaki w wywarze, pozostawiając część (trochę mniej niż połowę) w całości. Dodajemy masło i pozostałe mleko. Stawiamy z powrotem na ogniu i przegotowujemy. 

5) Zmniejszamy ogień, dokładamy rybę, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podgrzewamy na małym ogniu przez 5 minut.

6) Wyłączamy ogień. Dodajemy śmietanę i posiekany szczypiorek.

 

(!) Cullen skink to tradycyjna szkocka zupa, wywodząca się z okolic miasta Cullen w hrabstwie Moray, na północno-wschodnim wybrzeżu Szkocji. W oryginalnym przepisie używa się tzw. Finnan haddie, czyli w szczególny sposób uwędzonego na dymie wątłusza, ale każda dorszopodobna ryba powinna się sprawdzić równie dobrze.

czwartek, 05 stycznia 2012, los2vagabundos

Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...