niedziela, 11 marca 2012

goańskie curry z krewetkami

SKŁADNIKI (na 3-4 porcje)

450g obranych gotowanych krewetek królewskich (rozmrozić)

400g puszka mleka kokosowego (wstrząsnąć przed otwarciem)

4 ząbki czosnku (posiekać)

1 czerwone chilli (usunąć gniazdo nasienne i drobno pokroić)

korzeń imbiru wielkości kciuka (obrać i drobno pokroić)

sok z 1 limonki

1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego

2 łyżki oleju

2 łyżki mielonej kolendry

1 łyżka mielonego kuminu

1 łyżka mielonej papryki

1/2 łyżeczki mielonej kurkumy

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

szczypta soli

15g natki kolendry (posiekać)

 

PRZYGOTOWANIE

1) Na dużą patelnię nalewamy 2 łyżki oleju i wsypujemy suche przyprawy (kolendrę, kumin, paprykę, kurkumę i pieprz cayenne). Podsmażamy, mieszając od czasu do czasu, przez 1-2 minuty, aż przyprawy połączą się ze sobą. 

2) Dodajemy posiekane chilli, czosnek i imbir, i smażymy dalej przez ok. 2 minuty.

3) Na patelnię wlewamy mleko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Posypujemy szczyptą soli, mieszamy i zmniejszamy ogień. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5-6 minut.

4) Dodajemy krewetki i skrapiamy sokiem z limonki. Całość gotujemy przez kolejnych 5-6 min, aż sos zgęstnieje.

5) Zdejmujemy z ognia i posypujemy posiekaną natką kolendry. Podajemy z ryżem.

piątek, 09 marca 2012

sałatka z ciecierzycą i szpianakiem po indyjsku

SKŁADNIKI (na 4 porcje)

100g świeżego szpinaku (umyć i poszatkować)

2 x 400g puszki ciecierzycy (odsączyć)

1/2 ogórka wężowego (pokroić w podłużne kawałki)

3 pomidory (pokroić w dużą kostkę)

1 czerwona cebula (pokroić w wąskie półksiężyce i rozdzielić)

1 czerwone chilli (pokroić w cienkie krążki i usunąć gniazdo nasienne)

3 ząbki czosnku (posiekać lub zmiażdżyć)

1 cytryna (zetrzeć skórkę i wycisnąć sok)

15g świeżej natki kolendry (posiekać)

4 łyżeczki nasion kminku

1 chleb naan

5 łyżek oliwy z oliwek

pieprz

sól

 

PRZYGOTOWANIE

1) Na rozgrzanej oliwie przez ok. 5 minut podsmażamy na małym ogniu czosnek, chilli i ziarna kminku.

2) Dodajemy ciecierzycę, pomidory i startą skórkę cytrynową. Skrapiamy sokiem z cytryny i lekko przyprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko mieszamy i smażymy jeszcze 1-2 minuty, po czym zdejmujemy z ognia.

3) W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C i pieczemy naan przez ok. 10 minut, aż zrobi się lekko chrupiący. Wyjmujemy chleb z piekarnika, zostawiamy na chwilę, żeby przestygł i łamiemy na kawałki.

4) W dużej misce mieszamy posiekane szpinak i kolendrę z cebulą i ogórkiem. Dorzucamy zawartość patelni z ciecierzycą oraz kawałki chleba naan i mieszamy wszystkie składniki sałatki.

poniedziałek, 05 marca 2012

gnocchi z bobem i pieczarkami w sosie mascarpone

SKŁADNIKI (na 3 porcje)

500g klusek gnocchi

250g małych pieczarek (pokroić w ćwiartki)

2 x 195g puszki bobu (odsączyć)

3 ząbki czosnku (pociekać lub zmiażdżyć)

1 cytryna (zetrzeć skórkę z całej i wycisnąć sok z połowy)

250g mascarpone

45g parmezanu (zetrzeć)

2 łyżki oliwy z oliwek

świeżo mielony pieprz

sól

 

PRZYGOTOWANIE

1) Gnocchi gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzamy.

2) Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pieczarki, aż się przybrunacą.

3) Dodajemy bób i czosnek. Posypujemy suszonym estragonem i dodajemy mascarpone. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu, aż mascarpone się rozpuści.

4) Skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Dodajemy wcześniej ugotowane gnocchi i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podgrzewamy na małym ogniu jeszcze przez 1-2 minuty.

5) Zdejmujemy z ognia. Posypujemy startym parmezanem i skórką cytrynową.

korma z warzywami

SKŁADNIKI (na 4 porcje)

1 mały kalafior, ok. 350g (pokroić w kawałki)

2 duże ziemniaki (obrać i pokroić w dużą kostkę)

2 marchwie (pokroić w duże kawałki)

1 cukinia (pokroić w duże kawałki)

1 biała cebula (pokroić w kliny i rozdzielić)

150g mrożonego groszku

1 zielone chilli (usunąć gniazdo nasienne i drobno pokroić)

2 ząbki czosnku (posiekać lub zmiażdżyć)

korzeń imbiru wielkości kciuka (obrać i drobno pokroić)

15g świeżej natki kolendry (posiekać)

500ml bulionu warzywnego z kostki

200ml jogurtu naturalnego

3 łyżki oleju

3 łyżki płatków migdałów

5 ziaren kardamonu (wyłuskać)

1 łyżeczka mielonej kurkumy

3 łyżeczki mielonego kuminu

3 łyżeczki mielonej kolendry

pieprz i sól (opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE

1) W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wkładamy do niego pokrojoną cebulę, posypujemy kurkumą, mieloną kolendrą i kuminem, dodajemy wyłuskane ziarna kardamonu i smażymy ok. 5 minut, aż cebula lekko się zezłoci.

2) Dodajemy posiekane chilli, czosnek i imbir. Mieszamy i smażymy jeszcze minutę.

3) Do garnka wkładamy pokrojone warzywa (kalafior, ziemniaki, marchew i cukinię), przykrywamy i gotujemy przez chwilę na małym ogniu, aż warzywa zaczną mięknąć.

4) Wlewamy bulion i wsypujemy mrożony groszek. Przykrywamy garnek i dalej gotujemy na małym ogniu, ok.15 minut, aż warzywa całkiem zmiękną. Jeśli trzeba, lekko przyprawiamy solą i pieprzem.

5) Zdejmujemy z ognia. Dodajemy jogurt, płatki migdałów i posiekaną natkę kolendry. Mieszamy i serwujemy z ryżem lub chlebem naan.

czwartek, 05 stycznia 2012

cullen skink

SKŁADNIKI (na 4-6 porcji)

500g filetów z wędzonego wątłusza, dorsza, bądź innej wędzonej ryby dorszowatej (rozmrozić jeśli trzeba)

600g ziemniaków (obrać i pokroić w małą kostkę, młode można zostawić ze skórką)

2 białe cebule (posiekać)

25g masła

450ml mleka pełno- lub półtłustego

300ml wody

100ml tłustej śmietany 

15g szczypiorku (drobno posiekać)

pieprz

sól

 

PRZYGOTOWANIE

1) Filety z ryby wkładamy do dużego garnka, zalewamy 300ml wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy dalej ok. 10 minut.

2) Wyjmujemy rybę z wywaru, ściągamy skórę i rozdrabniamy filety widelcem na małe kawałki.

3) Do garnka z wywarem wkładamy pokrojone ziemniaki i cebulę. Obficie pieprzymy. Wlewamy ok. 2/3 mleka, po czym przykrywamy garnek i gotujemy 15-20 minut, aż ziemniaki zmiękną.

4) Zdejmujemy garnek z ognia. Ugniatamy ziemniaki w wywarze, pozostawiając część (trochę mniej niż połowę) w całości. Dodajemy masło i pozostałe mleko. Stawiamy z powrotem na ogniu i przegotowujemy. 

5) Zmniejszamy ogień, dokładamy rybę, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podgrzewamy na małym ogniu przez 5 minut.

6) Wyłączamy ogień. Dodajemy śmietanę i posiekany szczypiorek.

 

(!) Cullen skink to tradycyjna szkocka zupa, wywodząca się z okolic miasta Cullen w hrabstwie Moray, na północno-wschodnim wybrzeżu Szkocji. W oryginalnym przepisie używa się tzw. Finnan haddie, czyli w szczególny sposób uwędzonego na dymie wątłusza, ale każda dorszopodobna ryba powinna się sprawdzić równie dobrze.

czwartek, 29 grudnia 2011

quiche z koperkiem i wędzonym łososiem

SKŁADNIKI (na 4 porcje)

500g gotowego kruchego ciasta (rozmrozić)

200g wędzonego łososia (pokroić w małe kawałki)

2 jajka

250ml śmietany

15g koperku (posiekać)

1 limonka (pokroić w ćwiartki)

pieprz

sól

 

PRZYGOTOWANIE

1) Ciasto rozwałkowujemy i układamy w okrągłej, płytkiej formie do pieczenia o średnicy 23cm, tak aby brzeg lekko wystawał ponad jej krawędź. Dociskamy ciasto do dna i ścianek foremki. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i odstawiamy do lodówki na 10 minut.

2) Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Wykładamy je pergaminem do pieczenia, na który wysypujemy surowy ryż, groch lub fasolę, dzięki czemu ciasto zachowa właściwy kształt i nie wyrośnie za bardzo. Pieczemy ok. 10 minut, po czym usuwamy pergamin z zawartością. Ciasto wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 5 minut.

3) W międzyczasie jajka roztrzepujemy widelcem. Dodajemy śmietanę i posiekany koperek. Przyprawiamy pieprzem i solą, i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

4) Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Układamy na nim kawałki wędzonego łososia. Po wierzchu polewamy mieszaniną jajek i śmietany z koperkiem. Całość pieczemy 20-25 minut, aż się zezłoci.

5) Każdą porcję na talerzu skrapiamy ćwiartką limonki.

środa, 28 grudnia 2011

hiszpańska tortilla

SKŁADNIKI (na 2-3 porcje)

420g ziemniaków (obrać i pokroić w cienkie plastry)

1 duża biała cebula (pokroić w plastry, każdy plaster przeciąć na pół i rozdzielić na półksiężyce)

4 jajka

3 łyżki oliwy z oliwek

pieprz

sól

 

PRZYGOTOWANIE

1) Na małej patelni (ok. 20cm średnicy) rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Kładziemy na nią pokrojone ziemniaki i cebulę. Przyprawiamy pieprzem i solą. Wszystko mieszamy, żeby warzywa dobrze pokryły się oliwką i przyprawami. Przykrywamy i smażymy na bardzo małym ogniu przez ok. 20 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając.

2) W międzyczasie jajka wbijamy do dużej miski, lekko przyprawiamy i spieniamy widelcem. Kiedy ziemniaki zmiękną, przekładamy zawartość patelni do miski z jajkami i wszystko dokładnie mieszamy.

3) Patelnię stawiamy z powrotem na ogniu i rozgrzewamy na niej pozostałą łyżkę oliwy. Przelewamy mieszaninę z miski na patelnię, maksymalnie zmiejszamy ogień i smażymy bardzo powoli przez 20-25 minut, bez przykrycia.

4) W czasie smażenia, za pomocą szpatułki lub zaokrąglonego noża, kilkakrotnie oddzielamy masę od brzegów patelni, żeby tortilla nie przylgnęła. Kiedy jajka zupełnie się zetną obracamy tortillę (przykrywamy patelnię pokrywką lub talerzem, odwracamy, po czym delikatnie zsuwamy tortillę z pokrywki lub talerza z powrotem na patelnię).

5) Gdy tortilla się zezłoci, wyłączamy ogień i pozostawiamy ją na patelni na ok. 5 minut przed podaniem.

poniedziałek, 07 listopada 2011

szpinakowe bułeczki-ślimaki z fetą

SKŁADNIKI (na 18 sztuk)

2,5 szklanki mąki

1 szklanka mleka (podgrzać)

2 łyżki oliwy z oliwek

3 płaskie łyżki suszonych drożdży

1 płaska łyżeczka soli

1 płaska łyżeczka cukru

350g świeżego szpinaku (opłukać i poszatkować)

250g fety lub greckiego sera sałatkowego (pokruszyć)

1 ząbek czosnku (posiekać lub zmiażdżyć)

pieprz

 

PRZYGOTOWANIE

1) Drożdże i cukier mieszamy z połową mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, żeby drożdże wyrosły.

2) Mąkę łączymy z pozostałym mlekiem, łyżką oliwy i solą, po czym dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy.

3) Na lekko omączonej powierzchni wyrabiamy ciasto. Kiedy ma już jednolitą konsystencję, pozostawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia.

4) W międzyczasie na patelni rozgrzewamy pozostałą łyżkę oliwki. Smażymy na niej szpinak, aż zmięknie. Dorzucamy posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez minutę. Dodajemy pokruszoną fetę lub ser sałatkowy, przyprawiamy pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.

5) Wyrośnięte ciasto rozwałkowyjemy w duży prostokąt. Równomiernie rozprowadzamy na nim przestudzony farsz, zwijamy w roladę i kroimy plastry ok. 1,5cm grubości.

6) Bułeczki układamy na papierze do pieczenia w dość dużych odstępach (ciasto będzie rosło) i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180⁰C.

sobota, 17 września 2011

kuskus po marokańsku

SKŁADNIKI (na 4 porcje)

200g kuskusu

320g pieczarek lub grzybów chestnut (pokroić w ćwiartki lub mniejsze kawałki, jeśli są duże)

400g puszka ciecierzycy (odsączyć)

400g puszka krojonych pomidorów

1 czerwona cebula (pokroić w dużą kostkę)

60g suszonych moreli (pokroić w ćwiartki)

1 łyżeczka płynnego miodu

1 łyżeczka suszonej natki pietruszki

1 łyżeczka mielonego kuminu

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

2 łyżki oleju

300ml gorącej wody

pieprz

sól

 

PRZYGOTOWANIE

1) W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i przez ok. 5 minut podsmażamy na nim cebulę, aż zmięknie. Posypujemy cynamonem i kuminem, i smażymy jeszcze minutę, mieszając, po czym dodajemy drugą łyżkę oleju i pokrojone grzyby. Wszystko razem smażymy przez dalsze 3 minuty.

2) Do garnka dodajemy krojone pomidory, ciecierzycę i łyżeczkę miodu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Próżymy na małym ogniu przez 7-8 minut, od czasu do czasu mieszając.

3) W międzyczasie kuskus i suszone morele wkładamy do dużego naczynia. Lekko solimy i posypujemy natką pietruszki. Zalewamy 300ml gorącej wody, przykrywamy i odstawiamy na ok. 7 minut do napęcznienia.

4) Przed podaniem spulchniamy kuskus widelcem. Rozdzielamy pomiędzy talerze, a na wierzch nakładamy potrawkę z garnka.

niedziela, 21 sierpnia 2011

korzenne leniwe

SKŁADNIKI (na 2 porcje)

250g mąki

250g twarogu

2 jajka

1 płaska łyżeczka soli

3 łyżeczki mielonego cynamonu

1 łyżeczka mielonego kardamonu

1/2 łyżeczki mielonej kurkumy

4 łyżeczki brązowego cukru

2-3 łyżki masła (roztopić)

 

PRZYGOTOWANIE

1) Twaróg rozgniatamy widelcem. Dosypujemy do niego mąkę i płaską łyżeczkę soli. Dodajemy 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczkę kardamonu i 1 łyżeczkę cynamonu. Wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Kiedy jest już zwięzłe, formujemy wałek, z którego następnie odcinamy pożądanej wielkości kluski.

2) Kluski wrzucamy na osolowy wrzątek i gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy.

3) Rozkładamy na dwa talerze. Każdą porcję polewamy roztopionym masłem, posypujemy 1 łyżeczką cynamonu i 2 łyżeczkami brązowego cukru.

hummus

SKŁADNIKI

250g surowej ciecierzycy (namoczyć przez noc)

3 ząbki czosnku (posiekać lub zmiażdżyć)

2 łyżki pasty sezamowej tahini

200ml oliwy z oliwek

sok z 1 cytryny

duża garść drobno posiekanej natki kolendry

pieprz

sól

 

PRZYGOTOWANIE

1) Namoczoną przez noc ciecierzycę odcedzamy, po czym gotujemy w nieosolonej wodzie przez ok. 45 minut, aż zmięknie. Odlewamy, rozgniatamy ziarna widelcem i przekładamy do dość wysokiego naczynia. Część ziarem można zostawić w całości do dekoracji.

2) Do naczynia z ciecierzycą wsypujemy posiekany czosnek i nać kolendry. Dodajemy pastę tahini, sok z cytryny i oliwkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, i wszystko miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji pasty.

 

(!) Hummus jest powszechnie używamy na całym Bliskim Wschodzie (w kuchniach arabskich i kuchni żydowskiej), głównie jako pasta do smarowania pieczywa lub dip. Podania przypisują wynalezienie hummusu sułtanowi Saladynowi, jednak najwcześniejsza dokumentacja przepisu pochodzi dopiero z XVIIIw. z Damaszku.

norweska zupa z dwóch rodzajów ryb

SKŁADNIKI (na 4 porcje)

250g filetów z łososia (rozmrozić, jeśli trzeba i pokroić w kostkę)

250g filetów z białej ryby, np. dorsza lub podobnej (rozmrozić jeśli trzeba i pokroić w kostkę)

550g ziemniaków (pokroić w kostkę, młode można zostawić ze skórką)

2 pory (przeciąć wzdłuż i pokroić)

330g puszka kukurydzy (odcedzić)

starta skórka 1 cytryny

15g szczypiorku (posiekać)

1l bulionu rybnego z kostki

300ml mleka pełno- lub półtłustego

2 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki śmietany

pieprz

sól

 

PRZYGOTOWANIE

1) W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojone pory, aż zmiękną. Dodajemy ziemniaki i podsmażamy dalej jeszcze przez minutę.

2) Wlewamy bulion, wsypujemy startą skórkę cytrynową i wszystko gotujemy przez ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

3) Za pomocą łyżki z otworkami wyławiamy z zupy połowę ziemniaków i porów. Przekładamy je do blendera bądź wysokiego naczynia do miksowania. Wlewamy do niego mleko i wszystko razem miksujemy, aż do uzyskania kremowej konsystencji, po czym przelewamy z powrotem do garnka.

4) Dodajemy pokrojone w kostkę filety rybne, kukurydzę i szczypiorek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 3-4 minuty (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy garnek z ognia i wmieszujemy śmietanę.

wtorek, 16 sierpnia 2011

penne z oliwkami i słodką papryką

SKŁADNIKI (na 3 porcje)

300g makaronu penne lub podobnego

1 słodka czerwona papryka (pokroić w talarki i usunąć gniazdo nasienne)

60g wydrylowanych zielonych oliwek (pokroić w plasterki)

2 ząbki czosnku (posiekać lub zmiażdżyć)

35g parmezanu (zetrzeć)

175ml śmietany

garść posiekanej natki pietruszki

pieprz

sól

 

PRZYGOTOWANIE

1) Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlewamy i zostawiamy na durszlaku, żeby trochę przestygł.

2) Do dużej miski wsypujemy pokrojone oliwki, paprykę, czosnek, natkę pietruszki i starty parmezan. Zalewamy śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem.

3) Przestudzony makaron wkładamy z powrotem do garnka. Dodajemy śmietanowy sos z warzywamy i wszystko mieszamy.

ryż z cukinią i oliwkami

SKŁADNIKI (na 4 porcje)

250g ryżu

3 cukinie (umyć, odciąć łodyżki i pokroić w duże kawałki)

60g wydrylowanych czarnych oliwek (pokroić w ćwiartki)

150g groszku z puszki (odcedzić)

1 biała cebula (posiekać)

100g fety (pokruszyć)

1l bulionu warzywnego z kostki

4 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

pieprz

sól

 

PRZYGOTOWANIE

1) W głębokim garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy cukinię i smażymy dalej, aż cukinia lekko zmięknie.

2) Do garnka wsypujemy ryż i mieszamy z warzywami. Po chwili wlewamy bulion i gotujemy, aż ryż wchłonie nadmiar płynu i zmięknie. Tuż przed końcem gotowania dodajemy groszek, a całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3) W osobnym naczyniu mieszamy oliwki, pietruszkę i fetę z pozostałymi dwiema łyżkami oliwy.

4) Garnek z ryżem zdejmujemy z ognia. Dodajemy zawartość naczynia z oliwkami, fetą i natką pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i pozwalamy lekko przestygnąć przed podaniem.

pomidorowo-cukiniowe mini pizze na gotowym spodzie

SKŁADNIKI (na 8 sztuk)

4 angielskie muffiny śniadaniowe lub miękkie bułki (przeciąć na pół)

1/2 cukinii (umyć i odciąć łodyżkę)

65g suszonych pomidorów w oliwie (pokroić w drobne kawałki)

150g fety lub greckiego sera sałatkowego (pokroić w kostkę)

8 łyżek koncentratu pomidorowego

4-6 łyżeczek oliwy z oliwek

suszone oregano


PRZYGOTOWANIE

1) Połówki muffinów lub bułek smarujemy koncentratem pomidorowym i pieczemy przez 2 minuty w piekarniku na opcji grillowania.

2) Przy pomocy ostrej obieraczki do jarzyn, cukinię tniemy wzdłuż na cienkie płaty. Następnie każdy płat rozcinamy na dwie długie wstążki.

3) Podpieczone muffiny wyjmujemy z piekarnika. Na każdym układamy kawałki fety i suszonych pomidorów oraz aranżujemy wstążki cukinii według własnego uznania estetycznego.

4) Posypujemy suszonym oregano, skrapiamy oliwką i wkładamy z powrotem do piekarnika. Grillujemy jeszcze ok. 3-4 minuty.

siekanka ziemniaczana curry z tuńczykiem

SKŁADNIKI (na 2 porcje)

500g ziemniaków (pokroić w kostkę, młode zostawić ze skórką)

1,5 x 185g puszki tuńczyka (odsączyć i rozdrobnić)

1 biała cebula (pokroić w dość duże kawałki)

2 łyżki łagodnej pasty curry

2 łyżki oleju

duża garść posiekanej natki kolendry

 

PRZYGOTOWANIE

1) Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną i odlewamy.

2) Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy drugą łyżkę oleju i ugotowane ziemniaki. Smażymy ok. 1 minuty, dodajemy pastę curry i smażymy dalej, aż ziemniaki zaczną się robić lekko chrupiące.

3) Dodajemy rozgrobnionego tuńczyka, mieszamy z ziemniakami na patelni i smażymy jeszcze 3-4 minuty. Tuż przed zdjęciem patelni z ognia dorzucamy posiekaną natkę kolendry.

czwartek, 11 sierpnia 2011

tarta paprykowo-porowa z kozim serem

SKŁADNIKI (na 3-4 porcje)

340g gotowego kruchego ciasta (rozmrozić)

2 papryki: 1 żółta, 1 zielona (usunąć gniazda nasienne i pokroić w kawałki)

1 por (przeciąć wzdłuż i pokroić)

40g wydrylowanych czarnych oliwek (pokroić w plasterki)

100g miękkiego koziego sera (pokroić w kostkę)

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka suszonego tymianku

pieprz

sól

 

PRZYGOTOWANIE

1) Ciasto rozwałkowujemy i układamy w okrągłej, płytkiej formie do pieczenia o średnicy 23cm, tak aby brzeg lekko wystawał ponad jej krawędź. Dociskamy ciasto do dna i ścianek foremki. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i odstawiamy do lodówki na 10 minut.

2) Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Wykładamy je pergaminem do pieczenia, na który wysypujemy surowy ryż, groch lub fasolę, dzięki czemu ciasto zachowa właściwy kształt i nie wyrośnie za bardzo. Pieczemy ok. 12 minut.

3) W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę. Wkładamy do niej pokrojone papryki i por, przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Smażymy, aż warzywa zmiękną, po czym zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy oliwki i kozi ser. Wszystkie składniki mieszamy.

4) Z piekarnika wyjmujemy częściowo upieczone ciasto. Usuwamy pergamin wraz z zawartością, a na ciasto nakładamy przygotowany na patelni farsz. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 10-12 minut, aż tarta się zarumieni.

poniedziałek, 01 sierpnia 2011

spaghetti genovese

SKŁADNIKI (na 4 porcje)

300g makaronu spaghetti

300g młodych ziemniaków (pokroić w talarki ze skórką, jeśli są duże można je przeciąć na pół)

225g zielonej fasolki szparagowej (przeciąć na pół)

120g zielonego pesto

2 łyżeczki oliwy z oliwek

pieprz

sól

 

PRZYGOTOWANIE

1) W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę. Wkładamy do niej makaron i ziemniaki, i gotujemy dalej przez ok. 5 minut.

2) Dodajemy fasolkę szparagową i gotujemy jeszcze 8-10 minut, aż warzywa zmiękną.

3) Całość odcedzamy, zachowując 2 łyżki wody po gotowaniu. Przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy pesto, oliwkę i zachowaną osoloną wodę. Przyprawiamy pieprzem (można też trochę dosolić) i wszystko dobrze mieszamy.

niedziela, 31 lipca 2011

ciastka anzac na miodzie

SKŁADNIKI (na 20 sztuk)

100g mąki

85g płatków owsianych

85g wiórków kokosowych

70g cukru pudru

100g masła

1,5 łyżki płynnego miodu

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki gorącej wody

 

PRZYGOTOWANIE

1) Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, wiórki kokosowe i cukier. Wszystkie składniki mieszamy.

2) W małym garnku rozpuszczamy masło. Zdejmujemy z ognia i dodajemy miód. W międzyczasie sodę oczyszczoną rozpuszczamy w dwóch łyżkach wrzątku i dolewamy do garnka z masłem i miodem. 

3) Mieszaninę z garnka przelewamy do miski z suchymi składnikami i wszystko dokładnie mieszamy. Z tak powstałego ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blasze do pieczenia i spłaszczamy. Zostawiamy odstępy, by ciastka mogły rosnąć.

4) Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez 8-10 minut. Ciastka będą bardzo miękkie zaraz po wyjęciu z piekarnika, więc zostawiamy je na blasze do wystygnięcia.

 

(!) Nazwa ciastek ANZAC pochodzi od Australian & New Zealand Army Corps. Mówi się, że w czasie I Wojny Światowej, kobiety piekły je dla żołnierzy walczących na froncie, ponieważ dobrze znoszą transport i mogą być długo przechowywane. Tradycyjny przepis zawiera golden syrup (syrop złocisty podobny do melasy), ale wersja na miodzie jest zdrowsza.

piątek, 29 lipca 2011

pizza fiorentina

SKŁADNIKI

Na ciasto:

2 szklanki mąki

2 łyżki suszonych drożdży

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

2/3 szklanki ciepłej wody

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka mleka

Na farsz:

200ml pulpy pomidorowej lub koncentratu

1 ząbek czosnku (posiekać lub zmiażdżyć)

250g świeżego szpinaku

1/3 290g słoika marynowanych grzybów w oleju

4 jajka

85g parmezanu (zetrzeć)

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka suszonej bazylii

pieprz

sól


PRZYGOTOWANIE

1) Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem. Mąkę mieszamy z solą, mlekiem i oliwką. Dolewamy rozrobione drożdże i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę i odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia.

2) Szpinak blanszujemy przez 2-3 minuty w lekko osolonej wodzie. Odlewamy i zostawiamy na durszlaku, by obciekł i ostygł.

3) Wcześniej wyrobione ciasto kładziemy na posypanej mąką powierzchni i rozwałkowujemy w okrąg o pożądanych rozmiarach. Zawijamy brzegi, aby farsz nie wyciekał w czasie pieczenia. Przenosimy na kratkę z piekarnika pokrytą papierem do pieczenia.

4) Pulpę pomidorową lub koncentrat mieszamy z czosnkiem, łyżeczką oregano i łyżeczką bazylii. Lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Tak powstałym sosem równomiernie smarujemy ciasto. Posypujemy startym parmezanem.

5) Na wierzchu rozkładamy odsączony szpinak i grzybki z oleju. Można dodatkowo posolić i popierzyć do smaku. Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C i wkładamy do niego pizzę na 10-15 minut.

6) Wyjmujemy częściowo upieczoną pizzę z piekarnika. W miejscach gdzie mają znaleźć się jajka, rozsuwamy łyżką farsz. W tak przygotowane miejsca wbijamy jajka i wkładamy pizzę z powrotem do piekarnika. Pieczemy jeszcze ok. 10 minut, aż jajka się zetną. 

wtorek, 26 lipca 2011

kremowa zupa szpinakowa z szałwią

SKŁADNIKI (na 4 porcje)

250g świeżego szpinaku

500g ziemniaków (obrać i pokroić w kostkę)

2 czerwone cebule (posiekać)

3 ząbki czosnku (posiekać)

1,2l bulionu warzywnego z kostki

50g masła

200ml crème fraîche

3 łyżki suszonej szałwii

świeżo mielony pieprz

 

PRZYGOTOWANIE

1) W garnku roztapiamy masło i próżymy na nim posiekaną cebulę, aż zmięknie. Dodajemy ziemniaki, czosnek i szałwię, i próżymy dalej przez kilka minut, na bardzo małym ogniu.

2) Dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy szpinak i całość gotujemy przez ok. 3 minuty. 

3) Za pomocą łyżki z otworkami wyciągamy warzywa z bulionu, miksujemy je, aż do uzyskania kremowej masy i przekładamy z powrotem do garnka. Dodajemy 3 łyżki crème fraîche, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i podgrzewamy na małym ogniu, aż zupa osiągnie odpowiednią temperaturę.

4) Gotową zupę rozlewamy do mieseczek i na wierzch każdej porcji nakładamy łyżeczką pozostałą część crème fraîche.

wtorek, 19 lipca 2011

kuskus śródziemnomorski

SKŁADNIKI (na 4 porcje)

250g kuskusu

150g mozzarelli (pokroić w kostkę)

250g pomidorów koktajlowych (przekroić na połówki)

2 awokado (obrać, usunąć pestkę i pokroić w kawałki)

2 garście rukoli

1 łyżka bulionu warzywnego w proszku

2 łyżki zielonego pesto

1 łyżka soku z cytryny

3 łyżki oliwy z oliwek

pieprz

sól

 

PRZYGOTOWANIE

1) Do dużego naczynia wsypujemy kuskus i bulion w proszku. Zalewamy 300ml wrzątku, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do napęcznienia i wystygnięcia.

2) W małej miseczce mieszamy pesto, sok z cytryny i oliwkę. Tak przygotowanym dressingiem polewamy wystudzony kuskus. Przyprawiamy lekko solą i pieprzem, i mieszamy, żeby kasza dobrze pokryła się dressingiem.

3) Do naczynia z kuskusem dodajemy pokrojone pomidory, awokado, mozzarellę i rukolę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

poniedziałek, 18 lipca 2011

cytrynowe risotto z wędzonym łososiem

SKŁADNIKI (na 4 porcje)

350g ryżu

170g wędzonego łososia (pokroić w małe kawałki)

1 biała cebula (posiekać)

1 ząbek czosnku (posiekać lub zmiażdżyć)

100g mascarpone (wersja wysokotłuszczowa) lub ricotty (wersja niskotłuszczowa)

1,2l bulionu warzywnego z kostki

2 łyżki oliwy z oliwek

3 płaskie łyżki suszonej lub świeżej, drobno posiekanej natki pietruszki

starta skórka 1 cytryny

1-2 łyżki soku z cytryny

świeżo mielony pieprz

2 garście rukoli

 

PRZYGOTOWANIE

1) Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C. Do dużego żaroodpornego naczynia nalewamy oliwę z oliwek i wkładamy drobno pokrojoną cebulę. Próżymy przez kilka minut bez przykrycia, aż cebula się zeszkli.

2) Do naczynia wsypujemy surowy ryż oraz dodajemy posiekany czosnek i bulion. Mieszamy i gotujemy dalej przez ok. 30 minut, nie przykrywając, aż ryż wchłonie nadmiar bulionu i zmięknie.

3) Wyjmujemy z piekarnika. Dodajemy kawałki łososia, skórkę cytrynową, natkę pietruszki i ricottę lub mascarpone. Przyprawiamy do smaku pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy naczynie i na 5 minut wstawiamy do wyłączonego piekarnika.

4) Risotto podajemy ze świeżą rukolą.

niedziela, 17 lipca 2011

zielone tagliatelle z trzema serami

SKŁADNIKI (na 4 porcje)

350g zielonego tagliatelle

50g parmezanu (zetrzeć)

85g niebieskiego sera pleśniowego, np. gorgonzoli lub podobnego (pokruszyć)

150g ricotty

150ml śmietany kremówki

2 łyżeczki suszonej szałwii

świeżo mielony pieprz

sól

 

PRZYGOTOWANIE

1) Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odlewamy.

2) Do dużego garnka wlewamy śmietanę. Dodajemy ser pleśniowy, ricottę i parmezan. Rozgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż sery się roztopią. Nie zagotowujemy. Posypujemy szałwią i świeżo mielonym pieprzem (można lekko dosolić).

3) Ugotowany makaron przekładamy do garnka z sosem, mieszamy i podgrzewamy razem jeszcze przez chwilę.

wtorek, 12 lipca 2011

mus cytrynowy

SKŁADNIKI (na 4 porcje)

1,5 cytryny (zetrzeć skórkę i wycisnąć sok)

300ml śmietany kremówki

2 białka

60g cukru pudru

 

PRZYGOTOWANIE

1) Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę. Dodajemy cukier puder, skórkę i sok z cytryny. Miksujemy, ale nie pozwalamy śmietanie stężeć zupełnie.

2) Do drugiego naczynia wbijamy białka i ubijamy je, aż lekko się spienią.

3) Białka wlewamy do naczynia z musem i miksujemy jeszcze przez chwilę, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Odstawiamy do lodówki na 30-60 minut.

 
1 , 2 , 3 , 4

Akcja: Nie kradnij zdjęć! Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...